Ekonomi Koordinasyon Kurulu’ndan ‘yapısal reform’ mesajı
EKK toplantısı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında Ankara Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirildi.
Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, 2023 yılında enflasyonla mücadele, mali disiplinin sağlanması, büyümenin dengelenmesi, cari açığın azaltılması ve rezervlerin güçlendirilmesi yönünde önemli adımların atıldığı belirtildi.
Açıklamada, enflasyonla kararlı bir şekilde mücadele edilmesi sonucunda 2023 yıl sonu enflasyonunun Orta Vadeli Program (OVP) hedefinin altında kaldığı hatırlatılarak, enflasyonun yeniden tesis edilmesi için alınan tedbirler sayesinde enflasyonun yükseldiği vurgulandı. mali disipline bağlı olarak bütçe açığının milli gelire oranı OVP’de öngörülen seviyenin çok üzerinde olumlu bir seviyede gerçekleşmiştir.
Açıklamada, geçen yıl ihracatta OVP hedefinin aşılarak Cumhuriyet tarihinde bir rekor kırıldığı, cari açıktaki gerilemenin devam ettiği, Türk lirası varlıklara talebin arttığı, sermaye girişlerinin güçlendiği belirtildi. Merkez Bankası rezervleri ise Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.
Temel öncelikler açıklandı
Açıklamada, büyümenin daha istikrarlı ve sürdürülebilir olması, istihdam artışının devam etmesi, enflasyondaki düşüş süreci, verimlilik artışı, cari açıktaki iyileşmenin devam etmesi ve sosyal refahın korunmasının yine ön planda olacağı belirtildi. 2024 yılındaki temel öncelikler arasında şunlar yer aldı:
“Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz bugünkü EKK toplantısında ele alınan konular şöyle; Kripto varlık ekosisteminin düzenlenmesine yönelik mevzuat çalışmalarında gelinen aşama değerlendirildi. Tasarı taslağında yer alacak konular değerlendirilecek. Önümüzdeki günlerde yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle de ülkemizin gri listeden çıkması için gerekli şartlardan biri gerçekleşmiş olacak.”
‘Yapısal reformlar gündemde olacak’
Açıklamada, önümüzdeki dönemde atılacak adımların ve Kamu İktisadi Teşebbüslerinin (KİT) faaliyetlerini makroekonomik yapıya uyumlu ve aktif bir şekilde sürdürmelerini sağlayacak KİT yönetişim reformu konusunda yürütülen çalışmaların, kamu maliyesinin sürdürülebilirliğinin desteklenmesine yönelik sektörel ve sosyal politikalar tartışıldı. Kesinleştiği ve 2024 yılında hayata geçirilmesine karar verildiği belirtildi.
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Önümüzdeki dönemde Türkiye Yüzyıl Vizyonu çerçevesinde yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı çalışmalarımızla ekonomimizin rekabet gücünü ve verimliliğini artıracak yapısal reformlar hayata geçirilecektir. yaklaşımı benimsenecek ve bu yönde eşgüdüm içinde aktif ve kararlı adımlar atılacaktır.
Yapısal reformların, sağlayacağı verimlilik ve etkinliğin yanı sıra, beklenti kanalıyla para ve maliye politikalarını tamamlayıcı nitelikte olması, orta vadede enflasyonun tek haneye düşürülmesi ve enflasyonun artırılması hedefine katkı sağlaması hedefleniyor. istikrar içinde büyüyerek kalıcı sosyal refah. Bu kapsamda 2024 yılında yapılacak EKK toplantılarında OVP’de takvimi verilen yapısal reformlar gündeme getirilecek ve yakından takip edilecektir.”
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Enerji ve Konvansiyonel Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Merkez Banka Lideri Hafize Gaye. Erkan, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Lideri İbrahim Şenel, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala, Küme Lideri Abdullah Güler ve Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.