Ekonomi

Çıldır Gölü’nde Eskimo Usulü Balık Avı

ARDAHAN’da yüzeyi tamamen buzlarla kaplı olan Çıldır Gölü’ndeki balıkçılar, 2 hafta önce Eskimo usulü balıkçılık için bıraktıkları ağları toplamaya başladı. Yakalanan balıklar göl kenarındaki restoranlarda pişirilerek burayı ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlere ikram ediliyor veya pazarda kilosu 100 liradan satılıyor.

Kars ve Ardahan il sınırları arasında yer alan Çıldır Gölü’nün yüzeyi her kış donuyor. Gölün bu yılın sonlarında donması balıkçıları gecikmeyle sevindirdi. Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük, Van Gölü’nden sonra ikinci büyük tatlı su gölü olan Çıldır Gölü’nün yüzeyinde yaklaşık 40 santimetrelik buz tabakası oluştu. Bölgedeki balıkçılar, kazmayla buz tabakasını kırarak Eskimo yöntemiyle balık avlamaya başladı. Balıkçılar gölde küçük delikler açarak tahta direklerini ve ağlarını suya attılar. Uzun bir bekleyişin ardından göle geri dönen balıkçılar, buzun altındaki ağları çekerek balıkları topladı. Balıkçıların çalışmaları bölgeyi ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu.

‘GÖL YÜZEYİNDEKİ BUZLAR ERİYENE KADAR DEVAM EDECEĞİZ’

Balıkçılar, verimli bir dönem geçirdiklerini, Çıldır Gölü’ndeki buzlar eriyene kadar Eskimo usulü balıkçılığa devam edeceklerini söyledi. Balıkçılardan Erkan Cimşit, sıcak hava nedeniyle bu sezon gölün donduğunu belirtti. Ocak ayında göl yüzeyinin donmaya başlaması üzerine yöre halkının Eskimo yöntemiyle avlanmaya başladığını belirten Cimşit, “Yaklaşık 4-5 kilometre uzaklıktaki gölün yüzeyinde açtığımız küçük deliklerden ağları gönderdik. kıyıdan. Sonra birkaç hafta bekledik ve gelip ağları topladık. Gölde sarı zaman ve şafak vakti.” Yakaladığımız balıkları göl kenarındaki restoranlarda pişirip burayı ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlere sunuyoruz ya da pazarda kilosu 100 liradan satıyoruz. Göl yüzeyindeki buzlar eriyene kadar Eskimo balıkçılığına devam edeceğiz. Bu avlanma yöntemi turistler tarafından da ilgiyle izleniyor. Talep varsa onu da yapabilirler. Bu keyfi biz sağlıyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu